У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!

Міжнародна

асоціація україністів

 

 mau-nau@ukr.net

написати листа

 

International association
 of Ukrainian studies

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти

 

 

 

16 квітня 2008 р. в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України відбулася презентація спецвипуску журналу „Народна творчість та етнографія”, присвяченого ізраїльській етнології та книжки Лариси Фіалкової «Коли гори сходяться: Нариси українсько-ізраїльських фольклорних взаємин».

У презентації взяли участь ряд відомих науковців, культурних та політичних діячів, серед яких заступник директора Департаменту з культурного і гуманітарного співробітництва МЗС України Михайло Юнгер, Надзвичайний та Повноважний Посол України, письменник Юрій Щербак (Перший Надзвичайний та Повноважний Посол України в Державі Ізраїль), Надзвичайний та Повноважний Посланник, член Національної спілки письменників України та член Національної спілки театральних діячів України Сергій Борщевський, директор Центру історії та культури східноєвропейського єврейства Національного університету “Києво-Могилянська академія” Леонід Фінберг, директор Українського центру вивчення історії Голокосту Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім.І.Ф.Кураса Анатолій Подольский, відомий дослідник Національних меншин в Україні та рецензент книжки Лариси Фіалкової, член-кореспондент НАН України Всеволод Наулко.

 Спецвипуск  журналу «Народна творчість та етнографія» (2008, № 4),  присвячений ізраїльській етнології, є результатом наукового співробітництва ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України та Хайфського університету.

Матеріали з ізраїльської етнології та фольклористики, підготовлені провідними вченими Єрусалимського, Хайфського, Тель-Авівського університетів, Техніону й інших наукових і навчальних центрів Ізраїлю,  є досить розмаїтими та висвітлюють різні аспекти й особливості ізраїльського життя. Це  праці Е.Бен-Рафаеля, Б.Спольського, О.Блюмен, Ш.Галеві, М. Єленєвської, Х.Бар-Іцхак, А.Еттінгер, Х. Гавіш  та ін.

Розвідки, вміщені в даному номері, порушують як актуальні проблеми етнологічної науки, так і прикладні питання соціальної практики, етнопедагогіки, функціонування етнічних меншин у сучасному ізраїльському суспільстві.

Спецвипуск знайомить читача із теперішнім і традиційним станом звичаїв та обрядів, релігії, мови, культури Ізраїлю, формуванням образу «нового» єврея в країні, становищем різних суспільних спільнот тощо. У дослідженнях висвітлюються питання національного менталітету та ідентичності, актуальні ґендерні  проблеми,  взаємовпливи у культурі країни  тощо.

Монографія  Лариси Фіалкової «Коли гори сходяться: Нариси українсько-ізраїльських фольклорних взаємин» (К., 2007), публікацію якої підготував і здійснив  ІМФЕ ім.М.Рильського, є новим словом у науковому висвітленні вищезгаданих зв‘язків. Робота  написана на основі усних оповідей іммігрантів 1990-их років з України і присвячена спільним темам та образам українського та єврейського фольклору, а також місцю української культури в сучасному Ізраїлі.

Тут зокрема розкривається образ Єрусалима в українському фольклорі, аналізується український фольклор в Ізраїлі (йдеться про образ Олекси Довбуша в єврейській культурі, про есхатологічні легенди та «фольклор катастроф», чи «чорнобильський» фольклор). Особливий інтерес для українського читача становить розділ праці, присвячений формуванню української діаспори в Ізраїлі,  мовній політиці та мовленнєвій практиці іммігрантів з України, які становлять 32 % від усіх іммігрантів 1990-х років (300 тис.).

Вітаючи ініціативи ізраїльських та українських вчених, директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, академік Г.Скрипник вказала на актуальність подальшого дослідження українсько-єврейської проблематики та українсько-ізраїльських культурних взаємин як в історичному ракурсі, так і в сучасний період,  висловила пропозиції щодо проведення міжнародних наукових конференцій в обох країнах та Круглого столу з даної проблематики в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України.

 

 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти