У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!


Міжнародна асоціація україністів


Національна асоціація україністів


Київ, Україна

 mau-nau@ukr.net

написати листа

International association
of Ukrainian studies

National association of Ukrainian studies
Kyiv, Ukraine

Головна | Новини | Про МАУ | Конгреси МАУ | Національні асоціації україністів

Україністика у світі | Конференції | Родом з України | Видання МАУ

Нові видання з україністики | Контакти

 


Святкування 120-річчя від дня народження
Максима Рильського

19 березня українська та світова громадськість відзначила 120-річний ювілей видатного поета, публіциста, академіка, перекладача, громадського діяча Максима Тадейовича Рильського. О 12-й годині відбулося покладання квітів до пам’ятника Рильському в Голосіївському парку від організацій і окремих шанувальників, зокрема від Національної спілки письменників України, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України та ін. Школярі київської середньої школи № 7 декламували вірші славетного поета.

О 14-30 у літературно-меморіальному музеї Максима Рильського, що розміщений на території Голосіївському парку, відбулося літературно-мистецьке свято «Ведуть в безсмертя смертного пісні». Присутніх привітала директорка Музею Вікторія Колесник. Потому виступив заступник міністра культури України Ігор Ліховий, який  зазначив, що Рильський подав високий приклад громадянства для кожного, він був всенародним поетом. Ліховий від імені міністра культури В’ячеслава Кириленка нагородив почесними грамотами співробітників музею Вікторію Колесник, Галину Рубай, а також онука відомого митця мецената, журналіста Максима Георгійовича Рильського, який своєю чергою подякував Музею, іншим організаціям за збереження пам’яті Рильського.

На святі також виступили: перший заступник Департаменту культури Київської міської державної адміністрації  Сергій Анжияк;  Герой України, Голова Фонду української культури поет Борис Олійник. Своїми спогадами про Рильського, якого він назвав світовим класиком, поділився  поет Дмитро Павличко, він зачитав вірші митця, а також свої твори про нього, зокрема з циклу «Гранослов». Директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України академік Микола Жулинський у своєму виступі виокремив такі риси Максима Тадейовича як людська гідність і висока духовність і подарував Музею книгу Рильського з його дарчим написом.

Добрі слова на адресу Рильського сказали також: заслужений діяч мистецтв України,  режисер театру і кіно Лесь Танюк;  президент корпорації «Еталон», де виготовлено іменні медалі Максима Рильського, Володимир Бутко; начальник відділу використання інформації документів Державного архіву Київської області, кандидат історичних наук Ольга Бєлая, головний спеціаліст відділу Держархіву Р. Коваленко; старший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАНУ, журналістка Наталя Лисенко; колишня співробітниця музею, викладач Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Юлія Солод,  колишня директорка музею, дружина відомого поета В. Підпалого Ніла Підпала. Перекладач, член Національної спілки письменників України Сергій Борщевський озвучив власний сонет про Максима Тадейовича.

На урочистостях прозвучали також твори улюблених композиторів Максима Рильського Фредеріка Шопена та Йоганна-Себастьяна Баха, українські пісні на слова поета виконав В. Чікіров з  Національного будинку органної та камерної музики. Твори Рильського на музику композитора-емігранта Б. Веселовського вперше озвучила Ю. Успенська.

Відзначення ювілею продовжилося 2 квітня 2015 року в Національному музеї літератури України, де  відбулася презентація підбірки ранньої  лірики  Рильського  під назвою «На білу гречку впали роси… Лірика. Вибране. 1918–1929 рр.» (Житомир, 2015), укладачем якої  є  Максим Георгійович Рильський. Він розповів про підготовку видання,  неокласичну спадщину поета, а далі по черзі надавав слово виступаючим. Відомий письменник Іван Драч поділився своїми спогадами, передав пам’ятне фото до Музею. Співробітниця управління культури Житомирської обласної адміністрації Олена Шульга розповіла про план заходів по святкуванню 120-річчя Рильського на Житомирщині та запросила присутніх на свято «Романівська  весна», що триватиме тут 23 травня.  Доктор філологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології  ім. М. Т. Рильського НАНУ Оксана Микитенко  на основі документів та спогадів окреслила деякі особистісні риси ученого, передала Музею Рильського оригінал листа відомого російського вченого Петра Богатирьова до Рильського, інші автографи поета. Літературознавці, професори Києво-Могилянської академії Віра Агєєва та Володимир Панченко проаналізували поетичну діяльність Рильського, зокрема його ранні збірки, риси творчої сильветки, що в них відбилися («тріумф молодості, мрійливість, культурні переживання»), задекламували вірші. Співробітниця Музею Рильського, кандидат філологічних наук  Надія Пазяк ознайомила присутніх з  упорядкованим нею виданням «Синя далечінь романівських полів : Добірка поезій Максима Рильського, навіяних Романівкою» (Київ, 2015). Заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ Сергій Гальченко наголосив на необхідності видання архівних матеріалів Рильського з архіву Інституту та ін. Поет та перекладач, лауреат перекладацької премії ім. М. Рильського Станіслав Шевченко розглянув  переклади митця, зачитав власні твори про нього. Голова національної асоціації україністів, доктор філологічних наук Леся Мушкетик наголосила на  науковій та науково-організаційній діяльності академіка, зокрема на терені перекладознавства, вказала на властиві йому людяність та гуманізм, подарувала Музею власні монографії та щорічник Інституту, присвячений Рильському. Завідувач відділу ІМФЕ Леся Вахніна розкрила діяльність Рильського як знаного славіста, Голови Українського комітету славістів, організатора та учасника славістичних конгресів та запросила присутніх на присвячену ученому конференцію, що має відбутися 19 травня в конференц-залі ІМФЕ НАН України. Літературознавець Наталя Лисенко  у своєму виступі згадала про  резонанс творчості Рильського в Україні та світі, зокрема про переклади  його віршів французькою мовою.

У кінці презентації всім присутнім за участь і подаровані книги подякували директорка Музею Рильського Вікторія Колесник, а також директорка Національного музею літератури України Галина Сорока, яка  особливу вдячність за діяльність по збереженню пам’яті славного предка висловила внуку Рильського Максиму  Георгійовичу.



23 травня у селі Романівка Попільнянського району, на батьківщині Максима Рильського відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято 38-а «Романівська весна: Троянди й виноград: красиве і корисне». У ньому взяли участь літератори, журналісти, мистецтвознавці, музеологи та етнологи, громадські та політичні діячі.

Урочистості розпочалися  з покладання квітів до могил батьків поета – Тадея Розеславовича, Меланії Федорівни та брата Богдана, тут відслужили панахиду по померлим. Після цього тривала  офіційна церемонія  та святкування. З привітальним словом виступили: радник Президента України Юрій Богуцький, який зачитав привітання учасникам з нагоди 120-річчя поета від Петра Порошенка; відомий поет і громадський діяч Іван Драч, заступник Міністра освіти і науки України, перекладач, лауреат премії ім. Максима Рильського Максим Стріха; депутат Олександр Ревега; очільники Попільнянського району; колишня директорка літературно-меморіального Музею М. Рильського в Києві Ніла Підпала; Голова Житомирської обласної організації НСПУ  Михайло Пасічник, директорка Романівської школи, письменники, діячі культури та ін. Слово мав і директор благодійного фонду імені Рильського Максим Георгійович Рильський, внук поета, який активно пропагує мистецьку спадщину свого діда. На святі прозвучали виступи  місцевих інструментальних гуртів, окремих виконавців, тут виступали школярі, відбувалися нагородження кращих переможців різних конкурсів. Місцевий етнографічний музей продемонстрував взірці народного одягу з Житомирщини.

Гості оглянули експозицію меморіального Музею родини Рильських та побували на виставках робіт майстрів народної творчості  Бажаючі могли напитися води з Максимової криниці та скуштувати рибальську юшку під Максимовою липою біля річки Унави.

Леся Мушкетик


 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів
Україністика у світі Конференції Родом з України Видання МАУ Нові видання з україністики Контакти