У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!


Міжнародна асоціація україністів


Національна асоціація україністів


Київ, Україна

 mau-nau@ukr.net

написати листа

International association
of Ukrainian studies

National association of Ukrainian studies
Kyiv, Ukraine

Головна | Новини | Про МАУ | Конгреси МАУ | Національні асоціації україністів

Україністика у світі | Конференції | Родом з України | Видання МАУ

Нові видання з україністики | Контакти

 


28 грудня 2016 року в конференц-залі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України відбулася робоча нарада МАУ, в якій взяли участь Президент МАУ професор Міхаель Мозер, керівництво НАУ — її  Голова Леся Мушкетик та учений секретар Галина Бондаренко,  члени українського комітету НАУ.

Під час наради, яку відкрив М. Мозер, тривало обговорення тематики та організаційних питань майбутнього 9-го Конгресу україністів (Київ, 25 – 28 червня). Було вирішено крім уже усталених напрямів суспільних та гуманітарних наук додати до основної тематики також  кілька міждисциплінарних тем, актуальних в науковій рецепції. Традиційно до програми мають увійти також круглі столи та конференції, відзначення ювілеїв тощо. Так, етнолог Валентина Борисенко повідомила про  велику кількість виступаючих з  тематики Голодомору на попередньому конгресі і запропонувала знову створити окрему секцію, вона також нагадала про столітній ювілей Академії наук у 2018 році. Члени Асоціації вирішили організувати й круглий стіл на відзначення 200-ліття Миколи Костомарова, ця постать є знаковою в Україні. Галина Бондаренко, маючи великий досвід проведення попередніх конгресів, запропонувала завершити роботу над основною тематикою і виставити її на сайті МАУ задля обговорення і врахування побажань і, по можливості, з’ясування  ступеня зацікавлення тою чи іншою проблематикою.

Леся Мушкетик  сформулювала назви секцій, пов’язаних з міграціями минулого і сучасності, екологічною етикою та природовідповідністю, фольклорною проблематикою, які вона вважає своєчасними і потрібними для винесення на широкий загал українознавчого форуму. Леся Вахніна цілком слушно  озвучила теми про українські мас-медіа та інтернет-простір, зв’язки України з сусідніми державами, міжнародне співробітництво на різних теренах культури. Традиційно до програми увійдуть проблеми сучасної україністики та української діаспори тощо.

На нараді було вирішено остаточно узгодити назви тем і виставити їх для ознайомлення і обговорення  на сайті МАУ. Йшлося також і про організаційні питання Конгресу, які в сучасній політико-економічній ситуації є неоднозначними і потребують швидкого вирішення.

На нараді було обговорено й інші питання, зокрема щодо друкування матеріалів МАУ та  проведення поточних координаційних заходів з українознавчої проблематики в 2017 році.


 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів
Україністика у світі Конференції Родом з України Видання МАУ Нові видання з україністики Контакти