У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!

Міжнародна

асоціація україністів

 

 mau-nau@ukr.net

написати листа

 

International association
 of Ukrainian studies

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти

 

 

27 травня 2009 року відбулася зустріч членів виконавчого комітету Міжнародної асоціації україністів (МАУ) з членом білоруської асоціації україністів п. Дмитром Карєвим – завідувачем кафедри економічної теорії Гродненського державного університету ім. Я.Купали.  

Під час зустрічі, головним чином, обговорювалась ситуація в білоруській асоціації україністів та перспективи її розвитку. З цього приводу пан Карєв зауважив, що діяльність цієї національної асоціації на сьогоднішній день не скоординована  – відсутня організована співпраця, а потенціал регіонів не задіяний.

У ході розмови, вчений секретар МАУ Богдан Дуда та п. Карєв обговорили низку пропозицій, спрямованих на активізацію діяльності білоруської асоціації. Зокрема, йшлося про ідею проведення наукової міжнародної конференції на базі Гродненського університету, під егідою МАУ; в рамках конференції засідання круглого столу з проблем україністики та збори членів білоруської асоціації для вирішення організаційних питань і налагодження подальшої роботи. Дмитро Карєв погодився взяти на себе організацію такої конференції (попередньо запропонована тема  «Білорусь і Україна: діалог культур. ХІ – ХХІ ст.»),  орієнтовно призначивши її на жовтень-листопад 2009 р. або травень 2010 року. Для вирішення питання фінансової підтримки даного проекту, за словами п. Карєва, варто звернутися до МЗС України та до Посольства України в Білорусі, так як кошти на підтримку заходів, пов’язаних з розвитком українсько-білоруських зв’язків  передбачені діяльністю цих установ.

На запитання, яким чином варто підтримати україністику у Білорусі, п. Карєв вказав на необхідність:

-         запровадити проведення регулярних круглих столів із періодичністю раз у два роки,

-         видавати щорічник гуманітарного профілю «Білорусь-Україна»,

-         налагодити координацію науково-культурних українсько-білоруських проектів у Білорусі. (Наразі готується два подібних проекти на базі бібліотечних фондів та між університетами).

-         особливу увагу приділити підготовці молодих науковців за напрямом україністики. Для цього варто започаткувати навчальні спецкурси при ВУЗах – історіографічні, загалом – гуманітарні. Такий формат найбільш раціональний та реальний до виконання і може здійснюватися під егідою білоруської асоціації україністів. Перспектива цих спецкурсів  - вихід на підготовку магістерських, дипломних, а згодом і дисертаційних праць. 

Другим питанням у ході зустрічі розглядалось створення тритомного видання «Історії зарубіжної україністики». Дмитро Карєв вказав на актуальність такої комплексної праці та водночас  відзначив, що з білоруської сторони подібних досліджень фактично не існує, відтак всю роботу потрібно починати з нуля. При цьому існує потенціал - фахівці-україністи, які здатні творити таку справу, серед них є і молоді науковці.

Щодо діяльності МАУ п. Карєв висловив побажання більш тісно співпрацювати з україністами у Білорусії та Росії, організовувати експертні – вузькі за проблематикою проекти.

Вчений секретар МАУ п. Дуда подякував гостеві за зустріч, виявив сподівання, що заявлені пропозиції будуть реалізовані і надалі вестиметься більш конструктивна робота з асоціацією україністів Білорусі. Насамкінець, п. Зарєву було подаровано примірник «Кобзаря» Т.Г. Шевченка у польському перекладі.

 

 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти