У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!

Міжнародна

асоціація україністів

 

 mau-nau@ukr.net

написати листа

 

International association
 of Ukrainian studies

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти

 


Вшанування пам’яті Лесі Українки в Грузії

1 серпня цього року виповнилося 100 років із дня смерті великої української поетеси Лесі Українки. На відзначення цієї дати 9 серпня у м. Тбілісі біля будинку, у якому вона проживала (буд. № 12/18 на розі вулиць Лесі Українки й Тараса Шевченка) відбулась урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки, присвяченої її пам’яті. Організаторами акції стали Міжнародна асоціація україністів (президент Ганна Скрипник) та Полтавське обласне відділення Міжнародної організації «Жіноча громада» (голова Валентина Шемчук). Гранітну дошку з портретом Лесі Українки й написами грузинською та українською мовами власним коштом створив полтавський художник Вадим Голобородов. У доправленні дошки до м. Тбілісі та в заходах з нагоди її відкриття взяли участь член Виконавчого комітету МАУ, провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, кандидат історичних наук Галина Бондаренко та голова Полтавського обласного відділення Міжнародної організації «Жіноча громада» Валентина Шемчук.

Ім’я та творчість Лесі Українки добре знані в Грузії, де вона тривалий час жила та померла. На її честь названі вулиці, школи, у м. Сурамі діє музей Лесі Українки, щорічно в жовтні тут проводиться свято «Лесяоба». Встановлення пам’ятної дошки стало значимою культурною подією в житті української спільноти грузинської столиці. Вшанувати Лесю прийшли представники багатьох українських громадських організацій, зокрема ті, що активно долучилися до цієї справи: голова Асоціації українців у Грузії «Рушник» Володимир Дяченко, голова Спілки українських педагогів Грузії Олена Куртанідзе, голова Української жіночої ради Грузії Ліна Татарашвілі, голова Спілки «Будинок грузино-української преси та книги» Валентина Марджанішвілі. Відкриття відбулося за сприяння посольства України в Грузії та за участі другого секретаря Посольства України в Грузії з політичних питань Дмитра Третьякова. Поет Валерій Гречаненко (м. Тбілісі) читав власні вірші про Лесю. Учасниками зібрання стали також поважні грузинські науковці та культурні діячі: один із засновників сучасної грузинської україністики – директор Інституту україністики Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі Отар Баканідзе, директор державного фольклорного центру Грузії Георгій Ушікішвілі.

Під час перебування учасників української делегації в Грузії відбулася зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Грузії п. Василем Цибенком. Пройшли зустрічі з грузинськими науковцями, представниками громадських об’єднань української діаспори в Грузії, на яких обговорювалися питання їх подальшої співпраці з МАУ.

У посольстві України в Грузії

Відкриття пам’ятної дошки Лесі Українці в м.Тбілісі


 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти