У кожного народу стільки неба над головою - скільки землі під ногами!

Міжнародна

асоціація україністів

 

 mau-nau@ukr.net

написати листа

 

International association
 of Ukrainian studies

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти

 

 

6 травня 2009  відбулася зустріч членів виконавчого комітету Міжнародної асоціації україністів (МАУ) із заступником директора московського Центру україністики та білорусистики Безпальком Богданом Анатолійовичем. Було обговорено ряд питань, пов’язаних з координацією співпраці між Центром та МАУ.

Б.А.Безпалько повідомив, що ця проблема водночас актуальна для україністів у Росії, оскільки їх діяльність має спорадичний характер – науковці працюють ізольовано навіть у межах одного міста. Нині Центр, який очолює д.іст.наук, професор М.В.Дмітрієв найтісніше контактує з відділом східного слов’янства Інституту слов’янознавства РАН (керівник О.Ю.Борисьонок).

У контексті зв’язків з МАУ було наголошено на необхідності проведення спільних заходів – конференцій, круглих столів тощо, також йшлося про обмін науковою літературою. Обговорювалась можливість провести уже в цьому році на базі МАУ круглий стіл з проблем україністики в Росії. За словами Б.А.Безпалька на сьогоднішній день україністика в Росії не має статусу офіційної спеціальності та окремих кафедр. Основними напрямами українознавчих студій є історія, філологія, лінгвістика та філософія, в МДУ ім. М.В.Ломоносова ці дисципліни об’єднує кафедра історії країн близького зарубіжжя та кафедра історії південних і західних слов’ян.

 

Веб-сторінка

Центру україністики та білорусистики:  http://www.hist.msu.ru/Labs/UkrBel/plans.htm

 

 

6 травня 2009 члени виконавчого комітету Міжнародної асоціації україністів (МАУ) зустрілись із представником україністики в Німеччині – п. Любомиром Мардаком, котрий окрім запланованого візиту до Чернівців також відвідав Київ.

Під час розмови зокрема йшлося про діяльність Німецької асоціації україністів та можливість співпраці в межах нового, започаткованого МАУ проекту  «Історія зарубіжної україністики».

Щодо ситуації у Німецькій асоціації україністів, п.Любомир Мардак відзначив, що місцеві центри такого профілю не відзначаються скоординованістю своєї діяльності. Крім того, гостро назріла  проблема із залученням молодих вчених-україністів – доробок багатьох фахівців старшого покоління не знаходить свого продовження у сучасних студіях. Любомир Мардак також звернув увагу на відсутність інтересу з боку Української держави до своїх науково-культурних центрів за кордоном, тоді як це питання має не тільки гуманітарно-просвітницький, але й господарчий аспект, що пов'язаний з певним майном -   територіями, нерухомістю тощо.  

«Історія зарубіжної україністки», як зазначив Любомир Мардак представляє водночас важливий за масштабністю проблематики та складний у плані реалізації проект. У цьому зв’язку він люб’язно запропонував надати МАУ власні, накопичені впродовж багатьох років праці, матеріали стосовно даної тематики.   

 
Besucherzahler plentyoffish
счетчик посещений

Головна Новини Про МАУ Конгреси МАУ Національні асоціації україністів

Україністика у світі Конференції Родом з України Контакти